mazanec

Recept na mazanec

Recept na mazanec

Mazanec neodmyslitelně patří k českým Velikonocům. 

 

Co na něj budete potřebovat

250 g měkkého tvarohu (nekupujte ten ve vaničce, ale ve staniolu)

150 g másla

3 vejce (2 do těsta a 1 vejce na potření)

50 ml mléka

3 lžíce rumu (toho poctivého českého)

500 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

2 prášky do pečiva

Kůra z půlky citronu

1 vanilkový cukr

½ lžičky mletého muškátového oříšku

100 g rozinek (nejlepší jsou ty, které jste si naložili do rumu)

100 g sekaných loupaných  mandlí nebo plátky (50 g do těsta a 50 na posypání)

 

Z tvarohu, 2 vajec, mléka, másla a moučkového cukru umícháme jemný krém. Přidáme mouku, koření, vanilkový cukr, prášek do pečiva, rozinky a půlku mandlí a vypracujeme těsto.
Rozdělíme na dva bochánky, na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme péct asi na 50 minut při 160 stupních.

Bochánek pocukrujeme a podáváme.