Osvědčený recept na domácí housky

Co budeme potřebovat:

30 g čerstvého droždí – nebo adekvátní množství sušeného

1 lžička krupicového cukru

500 g polohrubé mouky

Cca 250 ml vlažného mléka nebo vody

50 g másla, změklého, nebo ještě lépe domácího sádla

1 velké vejce

1 velký žloutek

1 lžička soli

Na dokončení

1 zbylý bílek na potření

Celý mák/kmín/hrubá sůl – dle chuti

Nechte z droždí, cukru a trošky mouky vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte trochu vlažného mléka ve kterém jste rozšlehali vejce a žloutek, změklé máslo, kvásek a sůl. Podle potřeby přilijte zbylé mléko. Vypracujte těsto. Nechte vykynout asi 1-1,5 hodiny. Pak zapleťte housky, potřete rozšlehaným bílkem a posypte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Pečte asi 15-20 minut.